Het is een moeilijk begrip dat je tegen kunt komen, wanneer je praat over het gewicht, afvallen of werking van het lichaam. Het heeft allemaal te maken met het aankomen, afvallen en de stofwisseling. Metabolisme staat voornamelijk in verband met de makkelijkheid van afvallen, op gewicht blijven of juist dat je sneller aankomt.
In het artikel wordt het begrip metabolisme uitgelegd. Je komt erachter wat metabolisme doet en waarom het een belangrijk begrip is om kennis over te hebben. Het heeft allemaal met je lichaam te maken, vandaar dat het bij Sport en Voeding zeer belangrijk is.
Als eerste zorgt metabolisme voor de omzetting van voedingstoffen om naar energie. Dit is de functie waar het voornamelijk bekend om staat. Bij het sporten zorgt jouw metabolisme ervoor dat je energie kunt gebruiken bij het bewegen en bij intensief sporten.
Het bovenstaande is de functie waar metabolisme het meest bekend om staat, maar het heeft ook nog andere belangrijke functies. Zo wordt de omgezette energie ook gebruikt voor onbewuste processen. De energie wordt gebruikt voor ademhalen, de bloedsomloop, de spijsvertering en nog meer processen die je onbewust gebruikt.
Het helpt ook bij het afvoeren van afvalstoffen in het lichaam en wanneer je te veel energie in het lichaam hebt, dan zorgt jouw metabolisme ervoor dat energie wordt opgeslagen in het lichaam. Naderhand zorgt je metabolisme ervoor dat deze energie weer gebruikt kan worden.
Veel mensen denken bij het lezen van het bovenstaande dat metabolisme en spijsvertering relatief dezelfde functies hebben, maar dat is dus niet het geval. De spijsvertering zorgt voor het fijnmalen van eten, zodat voedingsstoffen opgenomen kunnen worden in het bloed, wat gebeurd in de maag en darmen. Het proces van spijsvertering start direct nadat het eten in de mond wordt gestopt.
Metabolisme begint om het moment dat het eten verteerd is door de maag en darmen. Het moment dat de stoffen vrij komen, gevormd worden en dat opgenomen wordt door het lichaam, is de stofwisseling of anders gezegd het metabolisme.