Ademhaling controleren

Ademhalen is een van de automatisme die het lichaam uitvoert, zonder dat je daar over hoeft na te denken. Kijk maar eens hoe vaak je per minuut ademt op een normale manier. Ademhalen is essentieel voor het verkrijgen van zuurstof en speelt een belangrijke rol bij de welzijn van zowel het lichaam als de geest. 

Door naar een ademhaling te luisteren kan er achterhaalt worden of een persoon gespannen is of aan het ontspannen is. Ademhalingstechnieken zijn ideaal om controle te krijgen over je eigen ademhaling bij hoge stress, veel energie en je zult meer controle hebben over je eigen lichaam. 

Wanneer je ademhaling niet goed uitgevoerd wordt, zul je symptomen als vermoeidheid, onrust, hoofdpijn of gejaagdheid krijgen. Het is mogelijk om dit eenvoudig te verbeteren door ademhalingstechnieken. Het zijn effectieve manieren om je mentaal gezonder te maken en je weerbaarder te maken tegen paniek, stress en angst. 

Ademhaling controleren

Het trainen van de ademhaling

Het trainen van de ademhaling is belangrijk om het rustig aan en stapsgewijs te doen. Hieronder geven we het overzicht van Slank en Sterk voor het verbeteren van de ademhalingstechniek. Volg de volgende punten stapsgewijs en ga door wanneer je de stap ook volledig begrijpt! 

Het ademplan

Leg als eerst de focus op de ademhaling en de techniek. Adem in via de neus en adem uit via de mond voor het creëren van meer rust in jouw ademhalingspatroon. Doe dit niet overdreven, maar doe het op een manier waar je je prettig bij voelt. Anders creëer je geen rust maar onrust. 

Voorkom voor een oppervlakkige en hoge ademhaling. Dit is te voorkomen door bij het inademen van het neus in te beelden dat de buik zachtjes wordt uitgezet en de buik een vorm van een ballon neemt. Hierdoor wordt de zuurstof dieper in de longen getrokken. 

Als de ademhalingstechniek op orde hebt, ga je kijken naar de hoeveelheid keren dat je ademhaalt in een minuut. Een basisregel voor een gezonde ademhaling is het hanteren van 6 keer ademhalen per minuut. Je deelt iedere ademhaling op in 10 seconden, waarbij je 5 seconden inademt en daarna 5 seconden uitademt.

Mensen die veel stress ervaren kunnen wel 16 keer per minuut ademhalen en dat is niet goed voor het lichaam. Met name als je achter de computer zit, is het niet gezond te veel te ademen. Dan creëer je de problemen als vermoeidheid, onrust, hoofdpijn of gejaagdheid.

Het uitvoeren van de eerste keer van de techniek – Leg je hand op de buik en adem in voor 5 seconden en voel hoe de buik uitzet. Vervolgens adem uit voor 5 seconden via de mond en voel hoe de buik weer inzakt. Doe dit ongeveer 10 minuten lang en blijf de concentratie houden op de ademhaling. 

Tip van Slank en Sterk – Mocht je moeite hebben met het tellen of dergelijke, kun je gebruik maken van een applicatie op de telefoon. 

Het is belangrijk om iedere dag even 10 minuten vrij te pakken en deze oefening uitvoert. Na een enkele weken zul je merken dat je ademhaling veel beter werkt en dat je ook meer energie en fitter zult voelen. Je begint namelijk onbewust gezonder te ademen. 

Alsook bij het ervaren van angst of somberheidsklachten. Wanneer je merkt dat de ademhaling niet gecontroleerd wordt en angstgevoel of somberheid omhoog komt, leg je hand op de buik, sluit je ogen en focus op de ademhaling. Je zult merken dat je minder kwetsbaar wordt voor de klachten die je normaal ervaart. 

Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens