Wat is het gevolg van te lang slapen

Het hebben van voldoende slaap is belangrijk voor het herstel van fysieke en mentale aspecten van het lichaam. Je bouwt spieren op en verwerkt eventuele emotionele gedachtes en informatie die je overdag bent tegengekomen. 

Er zijn voldoende mensen die niet in slaap kunnen vallen, doordat ze nog te veel energie hebben, dit zorgt voor slaap tekorten. Mocht je te lang slapen dan is dit ook niet goed.

In dit artikel worden de gevolgen weergegeven voor mensen die te lang slapen en waarom het schadelijk kan zijn voor de gezondheid. 

Wat is het gevolg van te lang slapen

Wanneer slaap je te lang? 

Wanneer we praten over te lang slapen gaat het niet om eenmalig in het weekend lang op bed blijven liggen na een avondje stappen. Het draait om een constante lange slaap. Doorgaans is het meest natuurlijke dat je een nachtrust hebt tussen de 7 en 8 uur. Wanneer de nachtrust constant langer is dan 9 uur, is het beter om de arts te raadplegen. 

Gevolgen van te lange slaap

Er zijn diverse gevolgen van te lang slapen. Hieronder zul je een aantal gevolgen vinden die kunnen ontstaan als je te vaak te lang slaapt. 

Vermoeidheid – Langer slapen zorgt er juist voor dat je lichaam vermoeid is en niet minder. Het heeft namelijk te maken het aanmaken van energie. Wanneer je te lang slaapt wordt energie juist weer gebruikt in plaats dat je het hebt. 

Hoofdpijn – Te veel slaap kan leiden tot hoofdpijn. Dit komt voornamelijk door de verstoring in de neurotransmitters en aan tekorten aan beweging. 

Cognitieve beperkingen – Mensen met een nachtrust die gewenst is (7 / 8 uur) zorgt voor meer alertheid en scherper van geest dan mensen hebben die langer of korter slapen. ]

Ouderdomsziekten – De effect van teveel slaap kan een negatief invloed hebben op de hersenen en daardoor ook de kans op alzheimer of dementie. 

Depressie – Wanneer je somber bent en dan te lang op bed blijft liggen is de kans aanzienlijk groot dat je in een depressie raakt. 

Ontstekingsfactoren – Evenals roken en overgewicht is te lang slapen een risico om chronische ontstekingen te krijgen in het lichaam, zoals diabetes of hartziekten. 

Verhoogde pijn – Wanneer je slaapt, hersteld het lichaam. Mocht je te lang slapen, dan zal het lichaam gegeven moment last krijgen van te weinig doorbloeding en train je de spieren niet. Dit kan zorgen voor onder andere klachten in je benen en rug. 

Toename van het gewicht – Door te veel slaap zul je ook meer honger gaan krijgen omdat je energie verliest. Hierdoor zul je meer gaan eten, dan dat je eigenlijk nodig moet hebben. 


 

Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens