Training Tips voor beginners

Wanneer je een nieuwe sport wilt leren, een marathon wilt lopen, gewicht wil verliezen of wat de reden ook is om te beginnen met trainen, is het belangrijk om goed te starten. De vraag is alleen hoe je op de juiste wijze start.

Het is belangrijk dat het op de juiste manier gebeurd om verkeerde handelingen af te leren en blessures te voorkomen. Om een goede start te kunnen maken kun je hier tips vinden die eigenlijk de basisrichtlijnen weergeven. 

Training Tips voor beginners

Tips van Slank en Sterk voor beginnende sporters

Tip 1 Begin rustig aan

Wanneer je begint met een sport is het belangrijk om eerst de techniek te leren. Begin niet te snel en onbesuisd, maar leer eerst de basiselementen van de sport. Het hebben van de juiste houding is zeer belangrijk om blessures te vermijden. Evenals het leren van de vaardigheden, die in de toekomst alleen maar worden verbeterd. Uiteindelijk als je de basiselementen onder de knie hebt, kun je langzaam doorgaan naar geavanceerde elementen. 

Geef je lichaam tijd om zich aan te passen op de sport en uiteindelijk wordt het een automatisme. Je lichaam gebruikt metabolisme om energie te krijgen, maar door te snel te gaan, houd je geen energie over en zul je klachten krijgen. 

Heb je overgewicht, let dan helemaal op. Het risico op klachten is dan groter als je de verkeerde oefeningen pakt. Vraag ten alle tijden raad aan een adviseur om overgewicht zo efficiënt en effectief aan te pakken. 

Tip 2 Zorg dat je niet buiten adem raakt

Wanneer je hoge inspanningen levert en veel energie gebruikt, dan kun je buiten adem raken. Je oefent hiermee de hoge intensiteit en verbeterd je conditie. Om conditie op te bouwen moet je doorgaans afzien, maar let wel op dat je ademhalen niet overbelast. Als je buiten adem raakt na een oefening is dat niet altijd prettig voor het lichaam. Het is verstandig om rustig aan op te bouwen en op een goede manier je conditie op te bouwen. Je zult merken dat de conditie steeds beter zal zijn. 

Tip 3 Neem de rust

Een van de belangrijkste punten is het nemen van voldoende rust na een inspanning. Als je denkt dat veel inspanning leveren goed is voor je uithoudingsvermogen, dan zit je fout. Er moet balans zijn tussen het leveren van inspanning en het herstellen van het lichaam na de inspanning. Dit is de sleutel tot succes. 

Daarom is het pakken van voldoende nachtrust ook zeer belangrijk voor het herstel van het lichaam. Mocht je te weinig slaap pakken, dan zul je merken dat de dag erna oefeningen lichter moet nemen. 

Tip 4 Materiaal in orde houden

Heb je bij het oefenen materiaal nodig, zorg dan dat het materiaal in orde is. Denk aan de juiste schoenen, juiste fiets ect. 

Tip 5 Warming up en cooling down

Wanneer je begint met intensieve sporten, is het verstandig om het lichaam eerst even op te warmen. Er zijn zat sporters die dit niet doen, maar door het uitvoeren van een warming up en cooling down zijn de basisprincipes voor blessure preventie. Om rust te creëren in het lichaam is het mogelijk om yoga toe te passen. Er zijn verschillende yoga vormen die helpen met het herstel van het lichaam.

Tip 6 Begeleiding

Wanneer je onzeker bent over de juiste oefeningen of nog niet de kennis hebt, dan is het handig om een begeleider te vragen. Deze laat oefeningen zien en helpt met het verbeteren van jouw vaardigheden. De kennis en deskundigheid van een begeleider kan zeer voordelig uitpakken. 

Tip 7 Kies een gewenste omgeving 

Zorg dat je je prettig voelt in de omgeving waar je de sport beoefent. Als dit niet zo is, dan zul je je lichaam en mentaal niet op de juiste manier gebruiken en kun je veel klachten krijgen. 

Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens