Vormen van yoga

In Nederland zijn er voldoende mensen die regelmatig aanwezig zijn op een yoga matje. Het is een vorm van tot rust komen en je innerlijke zelf sterker maken. Het maakt je naast sterker ook een stuk soepeler en kom je in posities terecht waar menig men niet toe in staat zijn. Het is ook populair door het rustgevende en weldadige gevoel dat het geeft aan de geest en het lichaam. Steeds meer mensen gebruiken yoga om tot hun innerlijke rust te komen. 

Yoga is goed voor ieder lichaam en geest, maar wat doet yoga eigenlijk precies met ons lichaam dat leggen we uit aan de hand van een aantal vormen. 

Vormen van yoga

Yoga mogelijkheden 

Voor het beoefenen van yoga zijn er diverse mogelijkheden beschikbaar die jij kan uitvoeren. Hieronder vind je bekende yoga oefeningen die eenvoudig uit te voeren is met de juiste materialen.

Hatha yoga 

Als je de basiselementen van yoga wilt leren, dan is Hatha yoga een aanrader. Hier leer je diverse houdingen voor je innerlijke rust, stress verlagen en het verhogen van energie. Je staat doorgaans langer in een houding en zorgt voor een controle over je ademhaling. Het is de ideale manier om kennis te maken met yoga en het leren van de basiskenmerken. Je leert op een zeer fijne manier steeds meer houdingen. 

Yin yoga 

Yin yoga is een vorm dat voornamelijk draait op rust. Het zijn houdingen die niet werken op de spieren, maar op je gewrichten in combinatie met het bindweefsel. Het zijn poses die je normaliter voor vijf minuten moet vasthouden. De kunst van deze vorm is ontspanning creëren in de spieren tijdens het uitvoeren van een houding. Je bent meer bezig met het soepeler maken van het lichaam in plaats het sterker maken. Deze vorm wordt vaak gecombineerd met een actieve vorm van yoga of met een actieve en intensieve sport.

Bikram yoga 

Bij Bikram  yoga staat zweten centraal, omdat je de oefeningen uitvoert in een ruimte van circa 40 graden Celsius. 90 minuten lang zul je houdingen aannemen en zal er aardig wat zweet ontstaan. Het voordeel van warmte is onder andere het verliezen van afvalstoffen, betere bloedsomloop, soepele spieren en minder snel kans op blessures. Het wordt aangeraden aan mensen die veel op een stoel zitten, bijvoorbeeld tijdens het werk. Het wordt afgeraden aan mensen met een hoge bloeddruk of hartproblemen. Het is bij deze vorm wel dat je tussendoor voldoende water drinkt om uitdroging te voorkomen. 

Ashtanga yoga

Bij Ashtanga yoga staat actief bezig zijn centraal en kan het aardig pittig zijn doordat het tempo relatief hoog ligt. Je voert een aantal houdingen uit en deze dien je uit te voeren synchroon met je ademhaling. De verschillende houdingen worden in een volgorde uitgevoerd waarbij de bewegingen vloeiend in elkaar overlopen. Hierdoor is het mogelijk om de houdingen snel achter elkaar te doen en kan het tempo omhoog worden gehaald. 

Power yoga

Bij Power yoga wordt er meer gekeken naar het creëren van een strakker lijf, meer spiermassa en beter conditie. Het zijn fysieke oefeningen die voornamelijk gericht zijn op kracht en het moet een energiek gevoel geven. Je wordt sterker, leniger en conditioneel sterker. Iedere les zijn de oefeningen anders en zit er veel variatie in. You will never know what to expect next.  

Vinyasa yoga 

Vinyasa yoga is te vergelijken met ashtanga yoga en staat wederom bekend om de actieve en dynamische yoga sessies. Het grote verschil tussen de twee vormen is dat bij de vinyasa de volgorde niet vast staat. Er is dus geen sprake van dezelfde sessies. Het zorgt voor de nodige afwisseling en plezier (meer speelser), maar het kan ook een stuk pittiger zijn. 

Kundalini yoga

Bij Kundalini yoga worden dynamische lichaamsoefeningen gecombineerd met powervolle ademhalingstechnieken, meditaties, chakra’s en mantra’s. Bewust zijn van je gevoelens staat centraal in deze yogavorm. Deze vorm wordt meestal uitgevoerd door de gevorderde beoefenaars van yoga en gaat dieper in op het spirituele aspect van yoga. Je zult echt verdieping zoeken en bewuster worden van je geest en lichaam. 

Yoga nidra

Bij Yoga nidra staat rust en slaap centraal. Het is een vorm die helpt tegen symptomen als borstpijn, hoofdpijn, buikpijn, hartkloppingen of duizeligheid. De vorm wordt in een liggende vorm uitgevoerd en het is de bedoeling dat je net niet in slaap valt voor de optimale rustontspanning. Het wordt overigens ook aangeraden bij slaapproblemen, spanning en angst. Let wel op dat je niet in slaap en hevig begint te snurken, want dan zul je de hele sessie verstoren. 

Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens