Waarom kiezen voor pilates 

Pilates bestaat al jaren, maar de echte hype rondom pilates is pas enkele jaren. Waarom groeit de populariteit van pilates steeds meer? We leggen je in dit artikel alles uit over pilates. We bespreken wat pilates is, alle voordelen en hoe je kunt beginnen. Na het lezen van dit artikel wil je echt beginnen aan pilates. 

Waarom kiezen voor pilates

Wat is pilates? 

Pilates is een bewegingsvorm uitgevonden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het werd ontwikkeld om de revalidatie van veteranen te verbeteren. Pilates gaat over balans vinden tussen lichaam en geest. De nadruk bij oefeningen ligt op gecontroleerde, precieze spierbewegingen. De basisprincipes van pilates zijn: concentratie, controle, centriciteit, ademhaling, precisie en vloeiende bewegingen. De bewegingen versterken en versoepelen het lichaam. De meeste oefeningen starten vanuit de core. Hierdoor wordt je houding verbeterd. 

Voordelen van pilates

Pilates is zeker geen lichte versie van een work-out. Bij pilates voel je je spieren goed branden. Naast het branden van je spieren brengt pilates nog meer voordelen met zich mee. We hebben de voordelen van pilates op een rijtje voor je gezet.

  • Pilates helpt bij het herstel van blessures. 
  • Pilates verbetert de flexibiliteit van je lichaam. 
  • Naast het verbeteren van je flexibiliteit versterkt pilates ook je spieren.  
  • Pilates toont je spieren naast het versterken. 
  • Ook is pilates goed voor het uithoudingsvermogen van je spieren. 
  • Pilates heeft een positieve invloed op gewichtsverlies. 
  • Als laatste helpt pilates bij het verbeteren van je houding. 
  • Pilates is niet alleen goed voor je lichaam maar ook voor je geest. Bij pilates focus je bewust op je ademhaling. Door het focussen op je ademhaling verminder je stress. 

Verschil tussen yoga en pilates 

Veel mensen vergelijken pilates met yoga. Dat is ook niet gek, want het zijn beide bewegingsvormen met een lage intensiteit en een lage impact. Beide vormen zorgen ervoor dat je blessurevrij kan sporten. De verschillen tussen pilates en yoga: 

  • Pilates is gericht op evenwicht, kracht en je core. Yoga is meer gericht op stabiliteit en flexibiliteit. 
  • De connectie tussen lichaam en geest is sterker bij yoga. Pilates gaat iets meer over fysieke activiteiten. 

Beginnen met pilates

Pilates is voor iedereen. Jong of oud, man of vrouw, flexibel of stijf. De oefeningen zijn veeleisend, maar zijn niet belastend of beschadigend voor je spieren en lichaam. Iedereen kan thuis beginnen met pilates. Met een yoga mat en lekker zittende sportkleding kun je al beginnen met pilates. Je hebt geen schoenen of ander materiaal nodig. Je kan de oefeningen thuis doen, maar je kan ook pilateslessen volgen in de sportschool. Tijdens deze lessen kan er wel materiaal gebruikt worden. Jij maakt de keuze waar en wanneer je pilates doet.

“Na 10 sessie voel je het verschil. Na 20 sessies zie je het verschil. En na 30 sessies is je lichaam weer nieuw.” Dit zegt Joseph Pilates, de bedenker van pilates. Pilates is een sport met een lage impact en een lage intensiteit die je lichaam kan veranderen. Het is de sport om je lichaam en geest gezond en in balans te krijgen.
 

Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens