Waarom kiezen voor een vechtsport

Als je aan vechtsporten denkt, is het eerste dat in je opkomt waarschijnlijk zelfverdediging. Hoewel het zeker een van de voordelen is van training in vechtsporten, zijn er nog vele andere die het een aantrekkelijke keuze maken voor mensen van alle leeftijden. 

In het artikel wordt er dieper ingegaan op de soorten vechtsporten, de waarden en normen en andere belangrijke kenmerken van een vechtsport.

Waarom kiezen voor een vechtsport

Wat zijn normen en waarden van vechtsporten?

Er zijn veel verschillende normen en waarden van vechtsporten. Sommige van deze waarden kunnen respect, discipline, eer en moed omvatten. Verschillende scholen en stijlen van vechtsporten zullen verschillende normen en waarden hebben. Het is belangrijk om een stijl of school te vinden die past bij je eigen persoonlijke normen en waarden. Training in vechtsporten kan je helpen om kracht, snelheid en coördinatie te ontwikkelen. Het kan je ook helpen om zelfvertrouwen, discipline en respect te ontwikkelen.

Oorsprong van vechtsport

Vechtsporten zijn vechttechnieken die hun oorsprong vinden in verschillende culturen en tradities. De term 'vechtsporten' is eigenlijk relatief modern en wordt gebruikt om een breed scala aan verschillende vechtstijlen van over de hele wereld te beschrijven. Enkele van de meest populaire vechtsporten zijn Karate, Kung Fu, Judo, Taekwondo, Braziliaans Jiu-Jitsu en boksen. Elk van deze vechtstijlen heeft zijn eigen unieke geschiedenis en traditie.

Karate
Karate is een krijgskunst die is ontstaan op de Ryukyu-eilanden, die nu deel uitmaken van Okinawa, Japan. Het is een opvallende kunst die de nadruk legt op stoten, trappen en open handtechnieken zoals chops and strikes. Karate staat ook bekend om zijn focus op discipline, eer en respect.

Judo
Judo is een vechtsport die aan het eind van de 19e eeuw in Japan is ontstaan door Jigoro Kano. Het is een grappling-kunst die zich richt op worpen en takedowns. Judo staat ook bekend om zijn sportieve element, aangezien het een Olympische sport is.

Taekwondo
Taekwondo is een vechtsport die zijn oorsprong vindt in Korea. Het is een opvallende kunst die de nadruk legt op trappen en stoten. Taekwondo staat ook bekend om het gebruik van de benen en voeten, evenals de focus op snelheid en kracht.

Jiu-Jitsu
Braziliaans Jiu-Jitsu is een krijgskunst die in het begin van de 20e eeuw in Brazilië is ontstaan. Het is een grappling-kunst die zich richt op grondgevechten en onderwerpingstechnieken. Braziliaans Jiu-Jitsu staat ook bekend om zijn sportieve element, aangezien het een populaire krijgskunst is in mixed martial arts (MMA)-competities.

Boksen
Boksen en kickboksen zijn ook populaire vechtsporten. Boksen is een vechtkunst waarbij stoten worden gebruikt, terwijl kickboksen een vechtkunst is die de nadruk legt op schoppen en stoten. Zowel boksen als kickboksen zijn populaire sporten en worden vaak gezien als twee van de meest effectieve vechtsporten voor zelfverdediging.

Wat zijn kenmerken van een goede sportschool

Een van de belangrijkste dingen om naar te zoeken in een vechtsportschool is een positieve en ondersteunende omgeving. Dit is vooral belangrijk als je nieuw bent in de wereld van vechtsporten. Het laatste wat je wilt is dat je je een buitenstaander voelt of je laat intimideren door de andere studenten. Een goede sportschool verwelkomt beginners en geeft iedereen het gevoel dat ze deel uitmaken van het gezin.

Een ander belangrijk punt is de kwaliteit van het onderwijs. Zoek naar een sportschool met ervaren en gecertificeerde instructeurs. Ze moeten in staat zijn om alle vragen te beantwoorden en ervoor te zorgen dat iedereen op zijn gemak voelt in de groep en bij het uitvoeren van oefeningen. 

Als het gaat om wat je daadwerkelijk zult leren in vechtsportlessen, is er veel om uit te kiezen. Sommige sportscholen richten zich op één bepaalde discipline, terwijl andere een meer afgeronde aanpak bieden. In de meeste lessen leer je basistechnieken zoals trappen, stoten en blokken. Je kunt ook leren hoe je traditionele wapens zoals zwaarden of messen gebruikt. Dit is overings pas mogelijk als je ervaren bent. 

Wat leer je op een vechtschool?

Het beoefenen van een vechtsport kan een positieve invloed hebben op de persoonlijkheid en welzijn van de sporter. Met name kinderen hebben baat aan vechtsport bij hun ontwikkeling. Doorgaans zijn kinderen gelukkiger als ze een uitlaatklep hebben. Kinderen die vechtsporten beoefenen zijn doorgaans bescheidener, enthousiaster, optimistischer en beschikken ze over meer zelfvertrouwen. 

Bij alle vormen van vechtsport staat discipline en respect centraal met daarbij het creëren van bescheidenheid, zelfredzaamheid en zelfvertrouwen. Deze termen komen in veelvoud voor, evenals diverse ademhalingstechnieken en rustmomenten. 

De trainingen zijn NIET bedoeld om kinderen vechtsport te leren om in diverse situaties toe te passen en dat het de oplossing is om buiten zoveel mogelijk toe te passen.

De trainingen leren kinderen WEL in het bedwang houden van hun frustraties, zelf controle krijgen in situaties over je lichaam en respect hebben voor je medestander / tegenstander. 

Het doen van een vechtsport is dan ook zeer interessant, maar ook zeer intensief om te doen, met name als kind. Je leert sterker worden zowel lichamelijk als geestelijk. 

Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens