Waarom kiezen voor de sport wielrennen

Op het moment dat de lente begint, zullen de garages opengaan en de wielrenfiets tevoorschijn gehaald. Wielrennen is een populaire sport in Nederland en er zijn boordevol mooie routes te vinden. In de bergen van Limburg of in dé fietsprovincie van Nederland, namelijk Drenthe. 

Door heel Nederland heb je prachtige wegen omringt met mooie natuur bossen, afgewisseld met typische Hollandse platteland waar de koeien en schapen gras staan te grazen. 

In dit artikel geven we een aantal redenen waarom er gekozen wordt voor de wielersport. 

Waarom kiezen voor de sport wielrennen

Redenen om te wielrennen

Snelheid

Wanneer je van snelheden houdt, dan kun je zeker kiezen voor fietsen op een wielrenfiets. Je kunt eenvoudig snelheden halen van 30 tot 50 km per uur. Met name bij een afdaling kunnen hoge snelheden worden behaald, wat nogal een furieuze kick kan geven. 

Impact lichaam 

Fietsen zorgt doorgaans minder impact op het lichaam door anderen. Wanneer je een contactsport hebt zoals vechtsporten, voetbal of dergelijke dan is het mogelijk dat je lichaam geblesseerd raakt door de impact van anderen. Dat is bij wielrennen minder vaak het geval. 

Het is wel belangrijk om de juiste voeding binnen te krijgen na het sporten. Het fietsen van een route kan zeer intensief zijn voor de spieren en dan is een goed herstel zeer belangrijk. Eten na het sporten kan op diverse manieren gedaan worden, zolang je lichaam er energie van krijgt. 

Let wel op: Bij fietsen is een ongeluk ook mogelijk waar soms ernstige blessures aan over zijn gehouden. Wees altijd voorzichtig en draag de gevraagde bescherming. Je wilt namelijk te allen tijde veilig op de fiets zitten. 

Vaardigheden

Met de wielrenfiets kun je aardig wat afstanden afleggen. Er zijn routes af te leggen die langer zijn dan 100 kilometer. Daarnaast kun je veel leren met fietsen over de weg, maar ook door onverharde wegen (met een mountainbike) of door de bergen, intensieve klimmen maken. Het kan soms jaren duren om de kracht en techniek te hebben om zware ritten te kunnen fietsen binnen een goede tijd. 

Naast vaardigheden is materiaal ook zeer belangrijk. Door de juiste kwaliteit te gebruiken is het eenvoudiger om de sport te beoefenen. Denk aan licht materiaal van de fiets, maar ook de stevigheid van de banden. Je wilt niet halverwege de rit stilstaan omdat je materiaal niet in orde is. 

Voor kwalitatieve wielerkleding en racefietsen kun je eenvoudig online bekijken bij Bakker Racing Products. 

Een andere variant van vaardigheden leren zijn de reparatie vaardigheden. Zoals hierboven al vermeld staat wil je niet halverwege de route stil komen te staan. Mocht dit wel gebeuren dan moet je fiets zelfstandig repareren. De meest voorkomende probleem zijn de banden, maar het kan ook zijn dat de remmen knappen of dat de ketting niet optimaal functioneert. 

Sociaal 

Je kunt alleen een route afleggen met de fiets, maar doorgaans wordt dit gedaan in groepen. Je kunt tijdens de route met elkaar buurten en zo zijn er voldoende verenigingen in Nederland die met een grote groep een route afleggen. Het is naast de gezelligheid ook handig om meer energie te besparen. Je kunt namelijk afwisselen met wie op kop rijdt. Dit zorgt ervoor dat de tweede fietser minder kracht hoeft te gebruiken. Als je dit afwisselt, kun je wel tot 30% besparen aan energie. 

Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens