Gezonde voeding

Gezond eten is een van de beste dingen die je voor je lichaam kunt doen. Het helpt je niet alleen om slank en sterk te blijven, maar het geeft je ook energie om de hele dag door te komen.

Veel mensen vinden het echter moeilijk om gezond te eten omdat ze denken dat het duur of tijdrovend is. Maar dat is niet altijd het geval. Er zijn tal van betaalbare, gezonde voedingsmiddelen die je in een mum van tijd kunt bereiden.

In het artikel vind je informatie over gezonde voeding>>

Gezonde voeding

Wat betekent gezonde voeding?

Gezonde voeding wordt doorgaans gezien als voeding die nodig is om het lichaam te voorzien van de noodzakelijke voedingselementen. Denk aan antioxidanten, ijzer, calcium en nog veel meer. Het moet geen schade verrichten aan het lichaam. Om gezonde voeding beter uit te leggen geven we hier een overzicht weer van belangrijk naar minder belangrijk. 

Gezonde voeding in een notendop 

  • Het belangrijkste is het verkrijgen van voldoende water. Je hoeft niet constant water drinken, maar je kunt ook afwisselen met een kop koffie (1 a 2 per dag) of thee. 
  • Andere belangrijke voedingselementen zijn plantaardige producten, zoals fruit, groenten, zaden, noten, granen en aardappels. Plantaardige producten zijn de producten die niet bewerkt zijn en zitten boordevol met voedingsstoffen. 
  • Hieronder komen de dierlijke producten die dienen als voedingselementen die niet bewerkt zijn. Gezonde voeding voor het lichaam zijn onder andere kip, vis, kaas, eieren, melk en yoghurt. 
  • Dan heb je ook nog plantaardige en dierlijke voedingselementen die eventueel vermeden kunnen worden. Hier zitten voedingsstoffen in die niet noodzakelijk zijn, maar ze zijn wel belangrijk om af en toe te consumeren. Denk aan rood vlees, boter, kokosolie of palmolie. 
  • Als laatste worden de ongezonde factoren weer gegeven. Het zijn de vetten, suikers en zouten die hier in weergegeven worden. 

Een gezond leven betekent een langer leven?

Er is geen pasklaar antwoord op deze vraag. Veel experts zijn echter van mening dat het eten van gezond voedsel je kan helpen om langer en gezonder te leven. Dit komt omdat gezonde voeding het risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen, beroertes en kanker helpt verminderen.

Wat zijn enkele van de beste gezonde voedingsmiddelen?

Er zijn veel gezonde voedingsmiddelen, maar enkele van de beste zijn:

Groenten en fruit – Groenten en fruit zitten boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten. Ze bevatten ook weinig calorieën en vet. Zorg ervoor dat je een verscheidenheid aan groenten en fruit eet, zodat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft.

Volkoren granen – Volkoren granen zijn een geweldige bron van vezels, eiwitten en voedingsstoffen. Ze kunnen je helpen een vol en voldaan gevoel te krijgen na het eten. Zorg ervoor dat je volkoren brood, pasta's en ontbijtgranen kiest boven verwerkte opties.

Magere proteïne – Magere proteïne is een uitstekende energiebron en helpt je spieren sterk te houden. Goede bronnen van magere eiwitten zijn kip, vis, tofu en peulvruchten.

Gezonde vetten – Gezonde vetten zijn belangrijk om je lichaam goed te laten functioneren. Ze kunnen je helpen een vol en voldaan gevoel te krijgen na het eten. Goede bronnen van gezonde vetten zijn avocado's, olijfolie, noten en zaden.

Water – Water is essentieel om je lichaam goed te laten functioneren. Zorg ervoor dat je de hele dag door veel water drinkt om gehydrateerd te blijven.

Door gezonde voeding in het leven toe te passen, zul je meer kunnen bereiken met je geest en lichaam. 

Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens