Overnight oats, het perfecte ontbijt

Overnight oats is het ontbijt wat je moet proberen. Het is een lekker, makkelijk en gezond ontbijt. Daarnaast is het zo klaar en sta je er niet uren voor in de keuken. De avond van tevoren maak je het ontbijt en zet je het in de koelkast. De ochtend erna hoef je niks meer te doen aan het ontbijt. Het is snel en gezond, en zit boordevol met voedingsstoffen om met energie aan je dag te beginnen. Daarnaast kun je overnight oats personaliseren naar jouw smaak. Of je nu van bessen of bananen houdt, het kan allebei in een overnight oat. We leggen je alles van overnight oats uit. 

Overnight oats, het perfecte ontbijt

Wat zijn overnight oats? 

De naam zegt het eigenlijk al. Het gaat over havermout die je een nacht laat staan. Een Zwitserse dokter bedacht dit recept in 1990. De dokter was op zoek naar een makkelijke maaltijd voor patiënten. De maaltijd moest voorzien zijn van alle voedingsstoffen die de patiënten nodig hebben. Pas jaren later is het een trend om overnight oats als ontbijt te eten. 

Overnight oats heeft vier basisingrediënten: gerolde havermout, melk (kan ook plantaardig), yoghurt (het liefst Griekse yoghurt) en chiazaad. De verhouding van de melk en de yoghurt tot de havermout verschilt per recept en qua smaak. Probeer deze verhoudingen uit en kom erachter wat jij lekker vindt. 
Als je het basisrecept weet kun je dingen toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan blauwe bessen of aan bananen. 

De voordelen van overnight oats

Overnight oats heeft veel gezondheidsvoordelen. De havervlokken zitten vol met eiwitten en vezels, deze dragen bij aan het verlagen van het cholesterol. Daarnaast bevatten de havervlokken vitamine B en E, ijzer, magnesium, fosfor, zink en selenium. Door de vele vezels en koolhydraten wordt de bloedsuikerspiegel stabiel gehouden. 
Naast de havervlokken zit er in de overnight oats yoghurt en chiazaad. Chia voegt qua smaak niks toe maar zit wel boordevol omega-3 en vezels. En de yoghurt bevat veel eiwitten. Als je extra eiwitten in je overnight oats wilt, kun je een schepje protein poeder toevoegen. 

Je overnight oats in de avond maken heeft ook voordelen. Door de vlokken te laten weken, zuigen ze zich helemaal vol met de melk. Hierdoor geven de oats een langer verzadigd gevoel. Hierdoor heb je dat tussendoortje niet meer nodig. 
Overnight oats kun je tot vijf dagen in de koelkast bewaren in een luchtdichte container. 

De lekkerste overnight oats recepten 

Eerder hadden we het erover dat als je de basis kent je verschillende variaties kan maken. We hebben de lekkerste recepten voor je op een rijtje gezet. 

1. Overnight oats met blauwe bessen 
Blauwe bessen hebben een frisse smaak. Door het toevoegen aan de oats heb je een heerlijk fris ontbijtje. Daarnaast zitten er antioxidanten in blauwe bessen. Dit is het perfecte ontbijt om je dag mee te beginnen. 

2. Bounty overnight oats
Overnight oats zijn ook perfect als je van chocolade houdt en al helemaal als je van bounty’s houdt. Je kan met de overnight oats een bounty als ontbijt eten. Een gezonde variant van een bounty. De kokos en chocolade is een heerlijke combinatie met de oats. Voeg de chocoladestukjes in de ochtend pas toe, zodat ze nog een lekkere bite hebben. 

3. Chocolade en hazelnoot oats
Een andere chocolade variant op de oats is de hazelnoot, chocolade combinatie. Deze variant smaakt naar een lepel Nutella, maar dan gezonder. We raden aan om deze niet elke ochtend te eten want er gaat een hele lepel chocoladepasta in. Maar het is zeker lekker. 

4. Overnight oats met noten
Je kunt alle soorten noten toevoegen aan overnight oats en ze smaken heerlijk. Noten hebben hun eigen gezondheidsvoordelen en geven je overnight oats een extra boost. Goede keuzes voor de noten zijn walnoten, pecannoten of amandelen. Voeg de noten pas in de ochtend toe, anders worden ze zacht. 

5. Worteltaart overnight oats
De laatste variant van overnight oats is iets anders. Het is een gezonde worteltaart van oats. Je kan gewoon een toetje eten als ontbijt! Je kan genieten van de gezonde variant! 

Overnight oats is het ontbijt wat je moet proberen. Het is het snelste ontbijt in de ochtend. Het zit vol met goede voedingsmiddelen zoals eiwitten, ijzer en vitamine B en E. Daarnaast is het een perfect ontbijt om te personaliseren. Je kan er fruit aan toevoegen of als je zin hebt in iets anders kun je er chocolade aan toevoegen.
 

Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens