Hoe gezond is jouw metabolisme

De metabolisme van het lichaam zegt veel over het functioneren van het lichaam en hoe gezond dit nou eigenlijk is. Door een gezonde metabolisme zorgt het voor een goede aanmaak van bouwstoffen en afbraak van afvalstoffen. Voedingsmiddelen wordt omgezet in energie en het proces van de overige afvalstoffen kent iedereen wel. 

In dit artikel geven we diverse indicatoren hoe je kunt zien of jouw metabolisme gezond is of niet. 

Hoe gezond is jouw metabolisme

Indicatoren metabolisme 

Buikomvang 
Het meten van de omvang van de buik is een manier om  gezondheidsrisico’s te achterhalen. Dit is overigens anders dan het BMI. Dat zegt meer over het gewicht van het lichaam en je leeftijd. De buikomvang controleert voornamelijk vet op risicogebieden, zoals in de buik. Vet vergroot de kans op diabetes, kanker, beroertes en hart en vaatziektes. 

Een gezond buikniveau bij mannen ligt rond de 94cm of minder en bij de vrouwen is dat 80cm of minder. Als de buikomtrek hoger ligt bij de mannen dan 102 cm en bij vrouwen 88cm, betekend dat het valt onder de risico. 

Bloedsuikerspiegel
Het bloedsuikerspiegel meten voor en na het eten, kan aantonen hoe goed je metabolisme functioneert. Het voedsel wordt omgezet in suikers, zodat het bloed het kan transporteren naar de cellen. Het wordt daarna gebruikt als brandstof. Deze brandstof wordt weer gebruikt om het lichaam te laten functioneren, zoals bewegen, ademen en de juiste temperatuur houden van het lichaam in warme, maar voornamelijk in koude dagen. 

Een gezonde bloedsuikerspiegel ligt tussen de 4 en 8 mmol/L (millimol glucose per liter bloed) 

Triglyceridengehalte 
Als we het hebben over triglyceriden hebben we het over vetten in het bloed die worden gebruikt als energiebron voor het lichaam. Het kan diverse gevolgen hebben als gehalte te hoog is, zoals aderverkalking of hart en vaatziekten. 

Een gezond triglyceridengehalte ligt onder 3 mmol/L.

LDL-cholesterol
Als we kijken naar LDL cholesterol dan is het belangrijk om zo min mogelijk in je lichaam te hebben. Mocht dit boven de 3 mmol/L zitten dan zit je in de gevarenzone en is de kans aardig hoog op ziekten. 

Bloeddruk 
De bloeddruk is de druk die geleverd wordt op de vaten om het bloed rond te pompen. Hierdoor wordt zuurstof en koolstofdioxide verplaatst, dat het lichaam levend houdt. Een te hoog bloeddruk brengt schade aan de vaten en een te lage bloeddruk zorgt dat het lichaam niet voldoende zuurstof krijgt en dan veroorzaakt duizeligheid. 

Urinezuurgehalte 
Dit is de laatste factor die zeer belangrijk is om te kijken of je metabolisme gezond is. Het heeft te maken met de urinezuur die in het bloed zit. Urinezuur wordt afgebroken voornamelijk door de nieren en door de darmen. 

Wanneer je een te hoog urinezuurgehalte hebt in het bloed, dan kan je nierfunctie niet goed functioneren. Dan is het belangrijk om direct maatregelen te nemen. Het kan namelijk lijden tot niersteen en nierfalen en dat wil je absoluut niet. 

Het belang van een goede metabolisme 

Waarom een gezonde metabolisme van belang is, heeft allemaal te maken met de gezondheid. Naast gezonde voeding is het belangrijk om te weten hoe het proces van het lichaam werkt. Dit is voor veel mensen nogal onduidelijk. Wil je afvallen, is het belangrijk om te weten hoe het lichaam werkt en wat metabolisme inhoudt. Zo kun je precies achterhalen waar het lichaam behoefte aan heeft en op welke gebieden je eventueel risico’s loopt om een ziekte te krijgen. 

Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens