Metabolisme versnellen

Er zijn voldoende mensen die veel kunnen eten, zonder ook maar een gram aan te komen en er zijn mensen die een beetje eten en direct aankomen. Dit heeft allemaal te maken met metabolisme. 

Wat metabolisme inhoudt kun je hier lezen. In dit artikel wordt er gekeken hoe je metabolisme kunt versnellen. Dit wordt voornamelijk gedaan om metabolisme sneller te laten werken voor een snellere verbranding van calorieën. 

Metabolisme versnellen

Het versnellen van metabolisme

De snelheid van metabolisme wordt bepaald door enkele factoren, zoals geslacht, leeftijd, lengte, erfelijke aanleg en hormoonhuishouding. Zo verbranden mannen doorgaans meer dan vrouwen en hoe ouder je wordt, hoe lager je versnelling van verbranding wordt. 

Hieronder vind je een lijst van manieren om metabolisme te versnellen! 

Opbouwen van spiermassa
Door je spieren aan het werk te zetten, zul je meer metabolisme nodig hebben en het proces versnellen. Door te trainen gebruik je energie. Je kunt de spieren trainen met krachttraining en wist je dat zelfs tijdens het rusten tussendoor energie verbruikt wordt. Het is dus een zeer geschikte manier om meer metabolisme te creëren en direct meer spiermassa op te bouwen. 

In de ochtend sporten
Zet het lichaam in de ochtend al aan het werk, zodat je de hele dag door gebruik maakt van stofwisseling. Hierdoor zul je meer energie dagelijks verbruiken. Denk eens aan het pakken van de fiets naar het werk. 

Het drinken van water
Het lichaam dient voldoende hydratatie te hebben voor het toepassen van metabolisme. Door genoeg water te drinken, zul je meer kunnen verbranden. Je kunt ervoor kiezen om ijskoud water te drinken. Doorgaans versneld dit het metabolisme, maar doe dit alleen als het lichaam dit ook kan verwerken. Niet iedereen is in staat om koud water te drinken, door de gevoeligheid. 

Vaker eten
In plaats van drie keer per dag te eten, is het eigenlijk verstandiger om meerdere keren per dag te eten en dan kleinere porties nuttigen. Hierdoor zorg je ervoor dat je vetverbranding op gang blijft in plaats dat het op een spaarstand gaat. 

Proteïne 
Wanneer je proteïnen eet, moet het lichaam twee keer zoveel energie verbruiken om de voedingsmiddelen om te zetten tot energie. Dit is veel meer dan bij vetten of koolhydraten. Proteïne  kun je vinden in kip, vis, eieren, tofu, rood vlees, noten en zuivel. 

Crash dieet vermijden
Door het houden aan een crashdieet, consumeer je dagelijks nauwelijks calorieën. Dit is niet goed voor je metabolisme en hierdoor verlies je gewicht en dat is slecht voor de spieren en goede voeding. Zorg dat je een fatsoenlijk voedingspatroon hanteert om het lichaam zijn werking te doen. Een crashdieet heeft alleen op korte termijn invloed, maar na het eindigen zal het metabolisme zeer langzaam zijn en zul je direct kilo’s aankomen. 

Gebruik pittige kruiden
Door gebruik te maken van onder andere chilipepers, wordt de stofwisseling verhoogt voor 20% voor het eerste half uur na diner. Het zorgt voor een korte boost van de versnelling en kan dus helpen met het verbeteren van je metabolisme, al is het niet langdurig.

Zwarte koffie drinken
Het drinken van koffie kan voor veel voordelen zorgen. Zo helpt het met het verbeteren van het geheugen en levert het belangrijke antioxidanten op. Daarnaast helpt het ook lichtelijk met de stofwisseling. Dit werkt overigens alleen als je koffie zwart drinkt en houdt het op twee a drie koppen koffie per dag. 

Groene thee
Door het drinken van groene thee is het wederom mogelijk om lichtelijk de stofwisseling te verhogen. De reden waarom het proces van vetverbranding versnelt wordt komt door de plantaardige eiwitten die flavine bevatten. Net als koffie is het een licht hulpmiddel om je metabolisme te versnellen. 

Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens