Wat eten na sporten

Sport je veel, regelmatig of niet zo heel veel, eten na het sporten is ontzettend belangrijk. De maaltijden zorgen ervoor dat spieren zich sneller gaan herstellen. Getrainde spiergroepen die sneller herstellen, zijn ook eerder in staat om weer getraind te worden. Je wilt natuurlijk je lichaam optimaal gebruiken en de juiste voeding helpt daarbij.

In dit artikel wordt er gekeken naar welk eten aangeraden wordt voor het sneller laten herstellen van het lichaam. 

Wat eten na sporten

Voeding na het bewegen

Ben je net klaar met sporten, dan moet je gaan nadenken wat je gaat eten. Probeer tijdens deze gedachtes de volgende doelen te behalen. 

  • Je energie level weer in balans brengen. Met name na een zware training waar je veel energie in hebt gestoken, is het belangrijk om energie terug te krijgen. 
  • Proteïne stimuleren de opbouw van spieren, dus het is goed voor de spieren om de nodige proteïne binnen te krijgen.
  • De groei wordt gestimuleerd door de juiste vitamines en mineralen. 

Koolhydraten

Wanneer je intensief gaat bewegen verbrand het lichaam koolhydraten. Na het sporten is het belangrijk om de nodige koolhydraten aan te brengen. Dit is ook mogelijk als je een koolhydraat vrij dieet aan het volgen bent. De meeste mensen gaan dan voor een bak kwark met fruit of bakken een omelet met verse groente. 

Wanneer je de koolhydraten aanvult is het verstandig om dit zorgvuldig en rustig te doen. De vraag is namelijk hoe vaak je per week intensief sport. Wanneer je beweegt en niet intensief sport, is het niet verstandig om veel koolhydraten binnen te krijgen. 

Ben je wel een intensieve sporter en duurt jouw sportsessie langer dan 1,5 uur? Dan is het belangrijk om het lichaam te voorzien van koolhydraten. Je kunt dit na het sporten doen, maar doorgaans wordt dit ook tijdens het sporten gedaan. Het kan eenvoudig gedaan worden door wat sportdrank te drinken of een banaantje te consumeren. Ben je nog op zoek naar een sport? Bekijk hier dan informatie om te achterhalen welke sport bij jou past.

Proteïne 

Proteïne (eiwitten) zijn een goede bouwstof voor lichaamscellen. Meerdere groepen van het lichaam zijn opgebouwd uit eiwitten, zoals je botten, je huid, je spieren en het bloed. Daarnaast is het belangrijk voor het herstellen van oude cellen en het bouwen van nieuwe cellen.  

Wanneer je sport scheuren de eiwitverbindingen en dit zorgt ervoor dat je spieren kunnen groeien. De ruimtes die ontstaan na de scheuringen worden wel weer opgevuld met nieuwe cellen. Het proces van de groei van spieren heeft tijd nodig, als je het op een natuurlijke manier wilt doen. 

Eiwitten zijn te vinden in diverse producten, zoals vis, vlees (Kip en rood vlees), ei, zuivel, quinoa en noten. 

Tips voor eten na het sporten

  • Kwark of yoghurt (soja) met fruit. Kunt ook een stuk fruit pakken met wat zuivel
  • Omelet met groente
  • Quinoa
  • Tonijn salade
  • Pasta salade
  • Soja bonen
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens