Chocolade

Veel mensen eten chocolade. Vooral rond de feestdagen is het erg populair in Nederland. Er wordt veel beweerd over chocolade, zodat het lastig is om echt een objectieve kijk te krijgen op chocolade. In dit artikel gaan we enkele onderwerpen over chocolade uitleggen.

Chocolade - Gezond of ongezond?

Gezond of niet gezond?

Ten eerst. Waar kom het vandaan?

Chocolade komt van een plant die van oorsprong groeit in centraal Amerika; de cacaoplant. De cacaobonen van deze plant worden gebruikt om chocolade mee te maken. Na verhitting en het openbreken van de cacaoboon wordt het vet uit de cacaoboon gehaald door middel van vermaling. Cacaomassa ontstaat. Wanneer hier het vet uit onttrokken wordt, ontstaat er vervolgens cacaoboter. De harde klomp die overblijft, wordt vermalen tot magere cacaopoeder. Cacaoboter en cacaopoeder zijn de hoofdingrediënten voor chocolade.

Pure chocolade

Door de vermenging van cacaopoeder, cacaoboter en suiker ontstaat pure chocolade. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit de gezondste vorm van chocolade is. Hoe hoger het gehalte cacao, hoe minder suiker er is toegevoegd. 70% cacao op de verpakking betekent dus 30% suiker. Dus het cacaopercentage staat gelijk aan hoe gezond de chocolade is.

Witte chocolade

Voor witte chocolade wordt geen cacaopoeder gebruikt. Enkel en alleen cacaoboter. Daaraan wordt melkpoeder toegevoegd en suiker. Zo krijgt de chocolade zijn witte kleur. Witte chocolade bevat meer suiker dan de andere varianten van chocolade.

Melk chocolade

Melkchocolade bevat alle ingrediënten: Cacaoboter, cacaopoeder, melkpoeder en suiker. Door de toevoeging van melkpoeder is de kleur van de chocolade lichter dan die van de pure chocolade. Door de toevoeging van cacaopoeder is de kleur van melkchocolade donkerder dan die van witte chocolade.

Waarom en welke chocolade het gezondste is?

In cacao zitten antioxidanten, wat het risico op hart en vaatziekten verminderd. Een gezonde inname van cacao is rond de 4 gram per dag. Dit staat gelijk aan ongeveer 10 gram pure chocolade per dag, en 13 gram melkchocolade. En voor melkchocolade zal dat nog veel meer zijn. Daarom is pure chocolade dus het gezondst.

Waarom is chocolade ongezond?

Chocolade bevat alkaloïden zoals theobromine, wat het lichaam ziet als een giftige stof. Het lichaam is redelijk goed in het afbreken van deze stof, waardoor het ongevaarlijk is. Echter voor bepaalde dieren (Honden, katten, paarden en fretten) is theobromine levensgevaarlijk, omdat zij deze stof slecht kunnen afbreken. Al in kleine hoeveelheden kan dit leiden tot de dood. Deze alkaloïde zit in de cacaoboon zelf. Voer je geliefde huisdier met de feestdagen dus niet met chocolade. Daarnaast zit chocolade hoog in calorieën door hoge aanwezigheid van vet en suiker. De gemiddelde chocoladereep is 150 tot 200 gram. Omdat we per dag maar 10 tot 15 gram nodig hebben, afhankelijk van de soort chocolade, hoeven we maar een klein stuk chocolade van de reep te eten. Maar wie eet er nu 2 kleine blokjes chocolade? Vaak verdwijnt de halve chocoladereep en soms de hele reep. 4 gram cacao per dag, of 10 tot 15 gram chocolade, geeft ons lichaam een gezonde portie aan antioxidanten om een aanmerkelijk risico op hart- en vaatziekten te verkleinen.

 Conclusie

Chocolade hoort niet thuis in een gezonde voedingsroutine. Dat wil niet zeggen dat het niet gegeten mag worden. Zelfs in een gezonde voedingsroutine is er plaatst voor chocolade. Beperk je in de hoeveelheid, en eet dan het liefst pure chocolade omdat deze hoog in cacao zit, en relatief laag in suiker. Af en toe afwijken van de gezonde voedingsroutine door eens een stukje pure chocolade te eten kan absoluut geen kwaad, zeker niet wanneer het de motivatie en euforie tijdelijk een boost geeft.  

Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens