Effectief afvallen met het juiste voedingsschema

Stel je eens voor dat je jouw gezondheidsdoelen kan bereiken zonder een drastisch dieet te volgen. Dit is zeker niet onmogelijk en zelfs vrij makkelijk te doen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een effectief voedingsschema. In deze blog gaan we diverse tips delen om je te begeleiden bij het ontwikkelen en volhouden van een effectief voedingsschema dat past bij jouw doelen. 

Effectief afvallen met het juiste voedingsschema

Het opstellen van een effectief voedingsschema 

Voor het opstellen van een effectief voedingsschema is het belangrijk dat je eerst je doelen vast stelt. Bepaal wat jij wilt bereiken met het voedingsschema en welk specifiek doel je hierbij hebt. Als je dit hebt vastgesteld is het van noodzaak dat je je caloriebehoeften achterhaalt. Dit kan je doen via een online tool, waarbij je simpelweg je leeftijd, geslacht, gewicht, lengte en activiteitenniveau aangeeft. Deze tools bereken vervolgens hoeveel calorieën jij mag nuttigen op een dag om je doelstelling te behalen. Als je weet hoeveel calorieën je op een dag mag eten kun je je voedingsschema op gaan stellen. Dit kan doormiddel van een voedingscoach, maar het is ook mogelijk om deze zelf in te vullen. Hierbij is het belangrijk dat je kiest voor gezonde voedingsmiddelen als eetgewoonte. Zorg ervoor dat je een verscheidend schema hebt dat varieert tussen fruit, groenten, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten. Op deze manier krijg je alle stoffen binnen die je lichaam nodig heeft.

Hoe houd je je voedingsschema vol?

Het lastigste aan een voedingsschema is het volhouden van. Daarom geven wij vier tips die je kunnen helpen bij het consistent blijven van je diët. Om te beginnen is het handig om je maaltijden en snacks van tevoren te plannen. Als je aan het begin van de dag of week al weet wat en wanneer je iets eet is het makkelijker om hier structuur in te houden. Ook is dit effectief voor het evenwichtig doseren van de benodigde voedingstoffen. Verder is het handig om je voedingsschema af te stellen op eventuele voorkeuren. Als je zo nu en dan iets eet wat je lekker vind is het makkelijker vol te houden en voelt het hele proces flexibeler aan.

De derde tip die we meegeven is blijf realistisch. Stel realistische doelen en probeer niet in een dag al je eetgewoontes te veranderen. Als je dit realistisch en gelijkmatig doet is het makkelijker om gemotiveerd te blijven en uiteindelijk succes te behalen met je voedingsschema. De laatste tip is dat je moet blijven evalueren en aanpassen. In de theorie kan veel gezegd worden, maar uiteindelijk merk je zelf in de praktijk wat werkt voor jou. Pas jouw voedingsschema gaande weg aan en zorg ervoor dat je in dit proces realistisch en consistent blijft.

 

Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens