Vaak vergeten afval feiten

In dit artikel geven we jouw tips/ herinneringen waar je rekening mee moet houden bij het afvallen. Of je doel nu afvallen of aankomen is, een gezonde voedingsroutine maakt de kans veel groter dat je afgevallen kilo's kwijt blijft, de aangekomen spiermassa behoudt en je minder gewichtsschommelingen hebt. 

Vaak vergeten afval feiten

Suikers in dranken

Wanneer mensen vertellen over hun dieet vermelden ze vaak niet wat ze aan dranken op een dag drinken. Ze denken laag in calorieën te zitten, maar niets is minder waar. Frisdranken, pakken, sap of koffie en thee met suiker bevatten een niet te verwaarlozen hoeveelheid suikers. Een blikje cola bevat 139 kcal en een goed glas druivensap doet daar niet veel voor onder. Wanneer je nooit water drinkt of je bent een fanatieke koffiedrinker met melk en suiker, dan kom je al snel aan een extra 1000 kcal zinloze calorieën per dag. Vooral wanneer je dan ook nog eens weinig actief bent gedurende de dag, dan is de kans zeer groot dat je lichaam deze zinloze calorieën gaat opslaan als vet.  

Drink water

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Drink water. Wat betreft vocht heeft het lichaam niets meer nodig dan water. Door gebrek aan vocht, door weinig te drinken, houdt je lichaam vocht vast, het is dus een reactie van het lichaam wanneer het een lange tijd niet genoeg vocht krijgt. Dit vocht vasthouden wordt vaak ook wel gezien als vet. Dit is dus niet waar. Onderhuids vocht raak je kwijt wanneer je genoeg water drinkt. Resultaat: je lichaam ook scherper en harder. Drink daarom genoeg water. Het bevat geen calorieën waardoor je meer voedingswaarde kunt halen uit voedsel, en je raakt onderhuids vocht kwijt. Een makkelijke manier van afvallen dus. 

Suikers in fruit

In veel diëten die mensen volgen tijdens het afvallen zie ik veel fruit zitten. Fruit zit boordevol vitamines en mineralen. Echter bevat fruit ook een flinke hoeveelheid suikers. De meeste vruchten bestaat puur uit suikers. Vooral tijdens afvallen moet je fruit gedoseerd eten. Houd de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan. Overdrijf dus niet. 2 stuks fruit in de ochtend of eventueel middag is meer dan genoeg. Probeer je meer te focussen op groentes. Groentes bevatten minder suiker en beschikken ook over veel vitamines en mineralen. Er zijn echter enkele fruitsoorten die de voorkeur hebben tijdens het afvallen.

Uithongering

Mensen die snel willen afvallen gaan vaak crashdiëten volgen of gaan zo laag in calorieën zitten dat ze zichzelf praktisch uithongeren. Ten eerste is dit vanzelfsprekend een zeer ongezonde manier van afvallen. Ten tweede is het hoogst onwaarschijnlijk dat je de verloren kilo's kwijt blijft. Ten derde draagt dit niet bij aan een gezonde voedingsroutine.

Diëten die je dwingen ontzettend laag in calorieën te gaan of totale koolhydraatvermijding aanmoedigen werken niet. Zij stoppen jouw metabolisme en zetten het lichaam in een overlevingsstand. Het lichaam gaat alles opslaan wat het binnenkrijgt. En wat je binnenkrijgt, is zo beperkt in voedingswaarde dat het simpelweg ongezond is. Je bent zo slachtoffer van het bekende jojo-effect.

Probeer daarentegen meerdere kleine maaltijden per dag te eten. Verdeel de voeding over ongeveer 5 maaltijden per dag. Eet iedere 3 uur een kleine maaltijd. Dat houdt het metabolisme (stofwisseling) hoog. De eerste stap van afvallen is niet lager gaan in calorieën. De eerste stap van afvallen is de slechte eetgewoontes afleren, en inruilen voor gezonde eetgewoontes.

Conclusie

In bovenstaande paragrafen staan richtlijnen, eye openers en tips over afvallen en een gezonde voedingsroutine. Houd deze in het achterhoofd. Af en toe eens een glas sap drinken is geen ramp. Drink desnoods vaker light sappen. Met dit artikel wil ik aangeven stil te staan bij wat je consumeert. De kleine details die soms weinig moeite kosten kunnen je helpen voorkomen überhaupt te hoeven afvallen. Deze richtlijnen dragen allemaal bij aan een gezonde voedingsroutine.

Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens