Fysiotherapie - Wat kun je van de behandeling verwachten?

Fysiotherapie is een vorm van behandeling waarbij gebruik wordt gemaakt van fysieke methoden, zoals lichaamsbeweging en massage, om de beweging en functie van het lichaam te herstellen. Het kan worden gebruikt voor de behandeling van een breed scala aan aandoeningen, waaronder sportblessures, rugpijn en artritis.

Als je fysiotherapie overweegt, lees dan verder voor meer informatie over wat je van een behandeling kunt verwachten.

Wat kun je verwachten van een fysio behandeling

Wat is fysiotherapie?

Fysiotherapie is een beroep in de gezondheidszorg dat zich richt op de behandeling van lichamelijke beperkingen en blessures. Fysiotherapeuten gebruiken een verscheidenheid aan technieken om hun patiënten te helpen hun bewegingsbereik te verbeteren, pijn te verminderen en verder letsel te voorkomen. Veel voorkomende behandelingen zijn oefeningen, massage en elektrische stimulatie.

Fysiotherapie kan worden gebruikt voor de behandeling van een breed scala aan aandoeningen, zoals rugpijn, artritis, beroerte en hersenverlamming. Naast het behandelen van patiënten met lichamelijke problemen, werken fysiotherapeuten ook met mensen met een handicap of die herstellende zijn van een operatie. Door hun patiënten te helpen weer op krachten te komen en hun mobiliteit te verbeteren, spelen fysiotherapeuten een belangrijke rol in het revalidatieproces.

Er zijn door heel Nederland diverse instanties te vinden die helpen met het revalideren en het verbeteren van het lichaam. Zodoende ook Fysiotherapie Weert, waar het personeel klaar staat om jou te helpen. 

Wat kun je verwachten van een sessie fysiotherapie?

Een sessie fysiotherapie begint meestal met een consult, waarbij de fysiotherapeut naar jouw medische geschiedenis en de aard van jouw aandoening zal vragen. Zij zullen dan een lichamelijk onderzoek uitvoeren, bewegingsbereik testen en de spierkracht beoordelen. Op basis van deze informatie stellen zij een behandelplan op. Dit kan oefeningen zijn om de flexibiliteit en kracht te verbeteren, massage om spanning los te laten of elektrische stimulatie om pijn te verminderen.

De fysiotherapeut zal ook advies geven over zelfzorg en veranderingen in levensstijl die kunnen helpen om de  toestand te beheersen. Een typische sessie duurt 30-60 minuten en de meeste mensen hebben meerdere sessies nodig om de gewenste resultaten te bereiken.

Voor meer rust in je lichaam en het herstel ervan zijn er ook vormen van yoga die hiermee kunnen helpen. 

Verschillende soorten fysiotherapiebehandelingen

Er zijn veel verschillende soorten fysiotherapiebehandelingen, elk ontworpen om een ​​specifieke aandoening of reeks symptomen aan te pakken. Patiënten met artritis kunnen bijvoorbeeld baat hebben bij warmte- of koudetherapie, wat kan helpen om ontstekingen en pijn te verminderen. Patiënten die herstellen van een operatie kunnen elektrische stimulatie krijgen om de genezing te bevorderen en het risico op vorming van littekenweefsel te verminderen. En patiënten die een beroerte hebben gehad, kunnen gespecialiseerde oefeningen ondergaan om beweging en kracht terug te krijgen.

Hoewel er veel verschillende soorten fysiotherapiebehandelingen beschikbaar zijn, delen ze allemaal het doel om patiënten te helpen hun functie en kwaliteit van leven te verbeteren.

Hoe lang duurt een gehele behandeling?

Hoe lang je fysiotherapie nodig heeft, hangt af van de aard en de ernst van de blessure. Een verstuikte enkel heeft bijvoorbeeld maar een paar sessies nodig, terwijl een ernstiger letsel, zoals een gescheurde enkelband, enkele maanden nodig heeft om te herstellen. Daarnaast zal ook de intensiteit van de fysiotherapiesessies een rol spelen bij het bepalen van de duur van de behandeling. Als je bijvoorbeeld twee keer per week naar de sessies gaat, moet je de behandeling waarschijnlijk langer voortzetten dan wanneer je slechts één keer per week gaat. Uiteindelijk kan jouw fysiotherapeut je een beter beeld geven van de duur van de behandeling nadat hij de individuele situatie heeft beoordeeld.

Fysiotherapie kan een uiterst effectieve manier zijn om een ​​breed scala aan blessures en aandoeningen te behandelen. Door regelmatig deel te nemen aan sessies, kun je het bewegingsbereik verbeteren, pijn verminderen en verder letsel voorkomen. In veel gevallen kan fysiotherapie je helpen jouw normale activiteiten sneller weer op te pakken dan je voor mogelijk had gehouden.

Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens