Basisprincipes afslanken en ideaal gewicht bereiken

Waar een probleem is, zoals bij afslanken, daar dienen allerlei organisaties en individuen zich aan om hulp te bieden. Met diëten, met beweegprogramma’s, met pillen die zouden helpen, met liposuctie of maagverkleining, en als gewoon mens weet je werkelijk niet meer wat je moet. De vraag bij afslanken is echter simpel en tweeledig:
Wat wil je bereiken met afslanken?
Hoe wil je afslanken en je ideale gewicht bereiken?
 
Hier zijn wat basisregels afslanken over hoe Slank en Sterk het samen met jou wil doen.

Basisprincipes afslanken en ideaal gewicht bereiken

De basisprincipes

Als je niet wilt afslanken, dan hoef je niet.

Eenvoudige oplossingen bij afslanken bestaan niet, want er is sprake van verschillende factoren die verantwoordelijk zijn voor het feit dat alle mensen steeds wat zwaarder worden. Je zult aan al die factoren iets proberen te doen.

Hulp van buiten (pilletjes, maagoperaties) is altijd onvoldoende. Je zult afslanken uiteindelijk toch zelf moeten doen.

Wonderdiëten bestaan niet en hoogstens 10% van de mensen die eraan begint houdt het langer dan twee jaar vol om op goed gewicht te blijven. Daarna zijn mensen meestal weer net zo zwaar als voorheen, maar meestal wat zwaarder. Het jojo-effect.

Mensen zijn gewoontedieren en vallen terug in voor hen vertrouwde patronen. Ook als mensen wat meer gaan bewegen, zie je na twee jaar vaak een terugkeer naar het oude gewicht. Vooral na speciale omstandigheden zoals feestdagen en vakanties vallen mensen terug in het gedrag dat hen vertrouwd was. In emotionele omstandigheden doet men dat ook maar al te vaak omdat vertrouwd gedrag veilig lijkt. Je troost je als het ware op die manier.

Levensomstandigheden zijn de afgelopen jaren grondig veranderd. Je kunt alles eten wat je wilt en je hoeft niet zoveel te bewegen. We zijn ook niet gemaakt om dat allemaal maar zo even te veranderen. We moeten leren omgaan met het leven in overvloed. Dat is een leerproces. Probeer weer te genieten van kleine dingen door ze speciaal te maken en ze niet elke dag te doen of te eten of drinken. 

Als je werkelijk wilt afslanken, dan zul je moeten beginnen kleine dingen in je leefstijl te veranderen. Die kleine beetjes helpen en kleine veranderingen zijn in de dagelijkse routine gemakkelijker in te bouwen dan grote.

Het is allemaal in principe niet moeilijk, maar het gaat erom dat je zelf de beslissing neemt, de knop omzet, en vervolgens trouw bent aan wat je denkt dat beter voor jezelf is. Waar het om gaat is dat je de verantwoordelijkheid voor jezelf neemt, want dat werkt zoveel beter dan regeltjes die een ander je voorhoudt.

Kennis en motivatie zijn bij afslanken erg belangrijk. Als meer mensen in je omgeving eraan meedoen, wordt het gemakkelijker voor je. En als je weet wat je doet, ben je ook eerder geneigd je gedrag te veranderen.

Misschien kun je voor jezelf niet zo heel veel veranderen en ben je wel gelukkig zoals je leeft, maar voor je kinderen kun je veel verschil maken. Die worden tegenwoordig te jong te zwaar en hun gezondheid wordt daardoor bedreigd. Het laatste wat je wilt is dat je kinderen je niet overleven. Want zo bedreigend is de situatie in sommige gebieden van de wereld al.

Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens