Het kiezen van de juiste fitness schoenen

Het hebben van schoenen is best belangrijk bij fitness, om comfort te bieden aan je voeten en enkels, maar ook voor het creëren van meer stabiliteit en steun aan je knieën en bovenbenen. Het geeft namelijk de nodige essentie aan de spieren, gewrichten en pezen. 

We raden het ook af om gewone sneakers casual schoenen te dragen tijdens het fitness, maar om fitnessschoenen te dragen die de juiste dempende kenmerken hebben. 

In dit artikel geven we een beter beeld van diverse fitness activiteiten. Het hangt namelijk ook af van jouw persoonlijke routine met daarbij eventuele speciale activiteiten. 

Het kiezen van de juiste fitness schoenen

Soorten activiteiten 

Er wordt doorgaans onderscheid gemaakt tussen cardio en kracht, intensief fietsen en andere high intensive activiteiten zoals danslessen of oefeningen die in groepsverband worden uitgevoerd. 

Cardio en kracht

Bij het uitvoeren van cardio en krachttrainigen is het belangrijk dat de fitness schoen voldoende demping geeft en stabiliteit. Uiteraard is het ook belangrijk dat schoenen zeer comfortabel zitten en dat je de juiste maat hebt. 

Mocht je naast cardio en kracht ook deelnemen aan zumba of aerobics les dan is het belangrijk om ook andere kenmerken mee te nemen. Voor de steun aan je enkels en voor het gemak van aan en uit trekken. 

Intensief fietsen

Mocht je voornamelijk op de fiets zitten met een eigen fietsschema of met een spinning class, dan raden we schoenen aan met een harde zool. Een ander kenmerk dat belangrijk is, is de ventilatie van de schoen. De schoen moet kunnen ademen zodat je lichaamstemperatuur aardig snel stijgt bij intensief fietsen. Je hebt daarnaast fietsen met een pedaal geschikt voor normale fitness schoenen, maar je hebt ook speciale fietsschoenen, die je moet klikken in de fiets voor optimaal gebruik. Dit is voornamelijk handig voor meer grip, betere prestaties en worden blessures geminimaliseerd.

Groepslessen 

Wanneer je deelneemt aan een groepsles wordt dit doorgaans gegeven in een ruimte waar de vloer wat harder is. Wanneer je moet bewegen op een hardere vloer zijn schoenen met geribbelde zolen praktisch voor dat extra beetje grip. Met name tijdens danslessen of andere lessen met hoge impact komt er extra druk op de voeten, enkels en knieën en ook op de bovenbenen. Het moet bewegingen van alle richtingen op kunnen vangen om schade te beperken. 

Vraag naar persoonlijk advies

Er zijn veel winkels en online shops waar je sportschoenen kunt kopen. Mocht je bijvoorbeeld niet weten welke schoenen je wilt of hoe ze aanvoelen, dan kun je doorgaans terecht bij iedere winkel. Hier wordt met specialisme advies gegeven over de keuze schoenen. Er zijn ook winkels waarbij speciale apparaten gebruikt worden om jouw voet op te meten. Door een aantal scannen en testjes kan het de perfecte schoen kiezen die precies past om jouw voet en hierdoor de optimale steun geeft. 

Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens