Het trainen van kracht

Krachttraining is een belangrijk onderdeel van elke fitnessroutine. Het kan helpen het lichaam te versterken, gewicht te verliezen en de algehele gezondheid te verbeteren. Maar veel mensen weten niet goed hoe ze krachttraining moeten doen, wat kan leiden tot blessures.

In dit artikel komen de basisprincipes van krachttraining naar voren, met enkele tips voor beginners. Zodoende ook een paar oefeningen die je thuis kunt doen om aan de slag te gaan.

Het trainen van kracht

Hoe zit krachttraining eruit?

Als krachttraining nieuw voor je is, is het belangrijk om langzaam te beginnen en je op de vorm te concentreren. Zodra je de juiste techniek onder de knie hebt, kun je de intensiteit van de trainingen geleidelijk verhogen. En zorg ervoor dat je naar je lichaam luistert - als iets pijn doet, stop ermee. Hieronder worden een aantal basiselementen voor krachttraining weergegeven die je thuis kunt doen. Het is ook mogelijk om een personal trainer in te schakelen, bekijk hier de voordelen van een personal trainer

Basiselementen kracht

Push-ups: Begin in een plankpositie, met je handen op schouderbreedte uit elkaar en je voeten op heupbreedte uit elkaar. Buig je ellebogen en laat je lichaam naar de grond zakken. Zodra je borst de grond raakt, duw je terug naar de startpositie.

Squats: Begin met je voeten op schouderbreedte uit elkaar en je handen naast je. Laat je lichaam langzaam naar beneden zakken, alsof je achterover leunt in een stoel. Zorg ervoor dat je knieën niet voorbij je tenen komen. Zodra je dijen evenwijdig aan de grond zijn, ga je weer rechtop staan.

Lunges: Begin in een staande positie met je voeten op heupbreedte uit elkaar. Stap naar voren met één been en laat je lichaam naar beneden zakken totdat beide knieën gebogen zijn in een hoek van 90 graden. Zorg ervoor dat je voorste knie niet voorbij je tenen komt. Duw terug naar de startpositie en herhaal met het andere been.

Crunches: Ga op je rug op de grond liggen met je knieën gebogen en je voeten plat op de grond. Plaats je handen achter je hoofd en krul je schouders van de grond. Terwijl je uitademt, breng je je rechterelleboog naar je linkerknie. Adem in en keer terug naar de startpositie. Herhaal met de andere kant.

Begin met twee of drie sets van elke oefening en verhoog dit geleidelijk naarmate je sterker wordt. Vergeet niet om je tijdens elke oefening op vorm en ademhaling te concentreren.

Als je meer uitdaging zoekt, kun je gewichten aan je training toevoegen. Begin met lichte dumbbells en werk je omhoog naarmate je sterker wordt.

Krachttraining is een geweldige manier om je algehele conditie te verbeteren. Door deze tips te volgen, kun je blessures voorkomen en het meeste uit de trainingen halen.

Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens