Hardlopen

Veel mensen die beginnen met hardlopen pakken hun oude Nikes en beginnen met rennen. Na een paar keer gedaan te hebben stoppen ze. Omdat het te zwaar is of omdat ze last hebben van een blessure. Een goede start voorkomt dit allemaal waardoor je met plezier kunt hardlopen.

Beginnen met hardlopen

Beginnen met hardlopen

Equipment

Voordat je begint met hardlopen moet je natuurlijk eerst hardloopschoenen kopen. Je kunt hardloopschoenen kopen bij een hardloopspeciaalzaak. Waarom bij een hardloopspeciaalzaak? Je wilt goede hardloopschoen zodat je zonder blessures kan gaan hardlopen. Daar maken ze speciaal voor je voeten een schoen, hierdoor kun je zonder pijn aan je enkels of knieën hardlopen.

Het is ook handig om een hartslagmeter te kopen. Hiermee weet je de intensiteit van het hardlopen. Je kunt actief je tempo aanpassen aan je schema. Voor beginnende hardlopers is dit eigenlijk onmisbaar. 

Beginner Tips

Als je nog nooit hebt hardgelopen moet je lichaam wennen. Ook als je al andere sporten doet. Hou 1 dag rust na je training in de eerste week. Extra training tips voor beginners kun je hier vinden. 

Focus niet op snelheid maar op de duur van je training. Je moet natuurlijk niet gaan lopen, maar houd een rustig tempo aan en snelheid komt later. De bedoeling is dat je nog kunt praten, zonder snel in ademnood te komen.

Als je vermoeit bent voor een training, doe een stapje terug en pak rust. Veel beginnende hardlopers lopen veel te hard. Je bent uiteraard niet begonnen om op de bank te eindigen met een blessure.

Je houding tijdens het hardlopen is ook belangrijk. Beginners hebben de neiging om naar hun voeten te kijken tijdens het hardlopen. Een goede houding houdt in dat je 3-4 meter vooruit probeert te kijken, terwijl je je borst vooruit houdt en je schouders ontspant.

Zorg dat je voor je training genoeg hebt gedronken en geen zware maaltijden hebt gegeten. 2 tot 3 glazen water is genoeg om je vochtbalans op peil te houden. 

Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens