De spiergroei optimaliseren 

Het is een veel voorkomende misvatting dat spiergroei alleen plaatsvindt in de sportschool. In werkelijkheid kan spiergroei plaatsvinden wanneer de spieren onder spanning worden gezet. Dat betekent dat je spieren kunt kweken terwijl je aan je bureau zit, of zelfs terwijl je slaapt!

De sleutel tot spiergroei is om je spieren consequent uit te dagen. Je kunt dit doen door de hoeveelheid gewicht die je in de loop van de tijd optilt geleidelijk te verhogen, of door meer herhalingen aan de routine toe te voegen.

Door je spieren consequent uit te dagen, dwing je ze om zich aan te passen en te groeien.

De spiergroei optimaliseren

Wat is essentieel voor spiergroei?

Er is niet één perfect antwoord op deze vraag, omdat ieders lichaam en doelen anders zijn. Sommige basisprincipes van spiergroei blijven echter constant, ongeacht individuele verschillen. Deze principes omvatten progressieve overbelasting, adequate voeding en rust/herstel.

Progressieve overbelasting is de geleidelijke toename van de stress die in de loop van de tijd op de spieren wordt uitgeoefend. Dit kan worden gedaan door het opgeheven gewicht, het aantal uitgevoerde herhalingen of het aantal sets te verhogen. Dit principe is essentieel voor spiergroei omdat het de spieren dwingt zich aan te passen en te groeien om te voldoen aan de verhoogde eisen die aan hen worden gesteld. Je kunt dit ook voorkomen door een personal trainer te nemen. 

Voldoende en gezonde voeding is ook cruciaal voor spiergroei. Het lichaam heeft een verscheidenheid aan voedingsstoffen nodig om spierweefsel te herstellen en op te bouwen. Eiwit is vooral belangrijk, omdat het de bouwstenen levert voor nieuwe spiergroei. Het eten van een dieet dat rijk is aan volwaardige voedingsmiddelen, inclusief veel magere eiwitten, groenten en gezonde vetten, zal ervoor zorgen dat het lichaam alles heeft wat het nodig heeft om spiergroei te ondersteunen.

Ten slotte zijn rust en herstel essentieel voor spiergroei. De spieren kunnen immers niet groeien als ze constant aan het werk zijn zonder tijd om te rusten en te herstellen. Zorg voor voldoende rust tussen de trainingen en wees niet bang om af en toe een vrije dag te nemen als je je bijzonder pijnlijk of moe voelt. Door deze basisprincipes te volgen, kun je de spiergroeipotentieel maximaliseren. 

Mocht je last hebben van de spieren of een blessure op hebben gelopen? Dan is het verstandig om een behandeling bij de fysiotherapeut te doen, zodat je hulp krijgt voor een goed herstel en doorgaans ook een sneller herstel. 


 

Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens